Galebaši donjeli broncu sa prestižne team race regate u Monacu!

Posljednjih 11 godina, elita timskih ekipa dolazi u Kneževinu na Monaco Optimist Team Race. Za sve natjecatelje najvažniji cilj je pomoći svom timu da pobijedi u što je moguće više mečeva kako bi ostao na vrhu ljestvice. U organizaciji Yacht Cluba de Monaco, Monaco Optimist Team Race postala je mjerilo za mlade timove iz cijelog svijeta. Četveročlane ekipe iz svake nacije jedre protiv svim ostalih momčadi, na kraju najbolji prolaze u četvrtinu, a zatim u polufinale, prije velikog finala u nedjelju.

Od 10. do 14. siječnja 2024. Galebaši su sudjelovali na tom prestižnom natjecanju, ovim putem želimo zahvaliti našem sponzoru ekološkoj inicijativi BACKTOBLU. U sastavu ekipe bili su Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca, na čelu s trenerom Dariom Klibom.

U nastavku Vam donosimo intervju s trenerom koji nam otkriva sve o team raceu i pripremi jedriličara za ovakav tip natjecanja:

Možete li nam reći nešto više o Monaco Team Race regati na kojoj ste upravo nastupili i osvojili 3. mjesto ukupno?

Monaco Team Race je definitivno najprestižnija team race regata u kalendaru, a samim time bude i dobra konkurencija, pa je uvijek užitak nastupati. Ove godine nastupale su i neke nacionalne ekipe što dobar rezultat uvijek čini još slađim. Nažalost, zbog pomanjkanja vjetra nismo dobili priliku da se borimo za zlato. Uvjeren sam da bi i tu protivniku pružili veliki otpor.

Kako se pripremaju jedriličari za timsku regatu i kako se razlikuje od priprema za standardnu regatu?

Timsko jedrenje ima dodirnih točaka sa flotnim/pojedinačnim ali je tu mnogo drugih detalja koje treba utrenirati. Puno je teže pripremati se za timske regate jer djecu treba naučiti zajedništvu, uvažavanju i na kraju krajeva svako dijete mora bolje upoznati sebe da bi mogao bolje funkcionirati s ostalima iz ekipe. Na treningu team racea treba topiti jako puno bova, puno video analize, treba imati puno djece koja to znaju da bi ih mogao sučeliti 4vs4, ma svašta nešto ali da ne duljim. Mogu slobodno reći da nakon ciklusa treninga team racea budem duplo više umoran.

Koje vještine bi izdvojili kao najbitnije za uspjeh u team race regatama?

Da bi pojedinac bio dobar u team raceu mora jako dobro razumijeti pravila i biti dobar timski igrač. Sve ostale karakteristike bi ja stavio u drugi plan. I tu je i ljepota kada vidiš rezultate jedne ekipe kako zajedničkim snagama i uigranošću nadmudri protivnika.

S obzirom da ste izuzetno uspješni u timskim i pojedinačnim natjecanjima kako radite na kontinuiranom poboljšanju performansi?

Timsko jedrenje djeca obožavaju, pa ga je s tog aspekta lakše raditi jer ih ne moraš moliti. Flotno jedrenje je više monotono, pa su mnogima ti treninzi manje privlačni. Osobito danas kad su djeca istrenirana na kratkoročnu koncentraciju sve ih je teže motivirati na treninzima flotnog jedrenja. Međutim, dobrim omjerom jednog i drugog i dobrim rasporedom kroz godinu taman se uspije zadržati fokus kroz cijelu godinu. Presretan sam da u Galebu imamo dugoročno puno potencijala i zanimljive djece iz škole jedrenja koja vjerujem da će zavoljeti team race i biti jednog dana nosioci te priče u Hrvatskoj.

Kako motivirate jedriličare da ostanu pozitivni i fokusirani, posebno u teškim trenutcima tokom regata?

S djecom treba puno razgovarati i onda se sve može dobiti od njih. Ako se u razgovoru s djecom postavi jasan i smislen cilj onda su oni spremni raditi za njega. Vjerujem da će rezultat iz Monaca biti dodatan motiv za daljnji rad.

Za kraj, možete li se ukratko osvrnuti na nastup na ovoj regati?

Nažalost, ove godine u Monacu nije bilo dovoljno vjetra, pa se organizator mučio sa programom. Kada su uvjeti takvi svaka mala greška se puno plaća. Mi smo tako ostali zakinuti za borbu za ukupnu pobjedu zbog poraza od Turaka, odmah prvog dana natjecanja. Međutim, ja sam zadovoljan kako je ekipa rasla iz dan u dan i nakraju pokazala u borbi za broncu da ima kvalitete za ozbiljne dvoboje. Drago mi je da smo nastupili i nadam se da će neka djeca našeg kluba u listopadu na EP team racea koje će se odrzati baš u Monacu predstavljati Hrvatsku.

Još jednom čestitamo našoj team race ekipi i hvala treneru Dariju na stručnom vodstvu i izdvojenom vremenu za ovaj vjerujemo svima zanimljiv intervju.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)