Povijest Damaco Jedrilica: Klubski Dragulj na Moru

Kroz bogatu klubsku povijest krstaša za naš su klub nastupale mnoge jedrilice, a jedno ime koje je zasigurno ostavilo značajan trag je jedrilica “Damaco”.


“Damaco” nije samo naziv tvrtke obitelji Vranić, već i ime koje su nosile četiri različite jedrilice, svaka s posebnim pričama i uspjesima. Kroz ovaj članak, upoznat ćemo vas s pričama ovih fascinantnih plovila, od kojih neke i danas s ponosom predstavljaju naš klub.


Prva u nizu je bila “Millenium 40”, izgrađena u talijanskom brodogradilištu Starmarine u Muggi, Italiji, i lansirana 2006. godine. Ova prekrasna jedrilica je bila posebnog dizajna i ostvarivala je značajne uspjehe na regatama sve do 2014. godine. Tada je pronašla novi dom u splitskom akvatoriju, gdje i danas plovi.


Drugi Damaco je bio Farr 40, nekada poznat kao “Nanoq” danskog princa Frederica. Izgrađen je 2000. godine u SAD-u, u brodogradilištu Stagg Yachts, i nosio ime “Damaco” od 2008. do 2013. godine. Nakon toga, pronašao je novog vlasnika i siguran zaklon u Turskoj.


Treći Damaco, prvobitno poznat kao “Far Marmo”, također je bio Farr 40, izgrađen u istom brodogradilištu kao “Nanoq”. U 2015. pridružio se Jedriličarskom klubu Galeb, a godinu dana kasnije stigao je u Split, gdje je ostvario brojne uspjehe sve do nedavne selidbe u Zadar, gdje i danas jedri pod imenom “Gringo”.


Na kraju, tu je četvrti Damaco, “Swan 45”, brod istinske elegancije i preciznosti. Sagrađen u brodogradilištu OY Nautor u Finskoj kao jedan od 50 identičnih jedrilica, “Swan 45” i danas s ponosom predstavlja naš kluba, dok nastavlja osvajati srca zaljubljenika u jedrenje.

Povijest Damaco jedrilica je priča o strasti i predanosti jedriličarima koji su ih vodili. Njihovi uspjesi i putovanja prema novim lukama predstavljaju svjetionik inspiracije za sadašnje i buduće generacije u našem klubu.

Autor: Berislav Vranić

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)