U napetoj borbi Galebaši zauzeli 2. mjesto na 79. Viškoj regati!

U ovogodišnjem premijernom Splitskom festivalu jedrenja, 79. Viškoj regati sudjelovale su dvije Galebove jedrilice. Molo Longo sa skiperom Bojanom Gregom i Damaco sa skiperom Berislavom Vranićem. U nastavku slijedi osvrt na regatu skipera Bojana Grega.

Na regati je sudjelovalo nešto manje od 170 jedrilica, start je bio u petak, zbog slabog vjetra, sa Splitskih vrata, (inače je start regate ispred Splita).

Startali smo po vrlo slabom vjetru iz smjera zapada. Unatoč slabom vjetru, regata je bila vrlo zahtjevna i naporna jer smo u svakom trenutku morali biti spremni da to malo vjetra što nam dođe što bolje “iskoristimo”. Na cilj u Višku luku stigli smo kao 6. jedrilica sa zaostatkom od 11 minuta iza pobjednika.

Subota je bio dan odmora, no naša ga je posada iskoristila za pripremu jedrilice i kratki trening do Komiže i natrag (do grada Visa), po južnom vjetru jačine 10 čv, jer su takvi uvjeti bili predviđeni i za nedjelju, kada je po programu bila 2. etapa Vis-Split.

U nedjelju u 9 sati startali smo za Split, bili smo vrlo koncentrirani i željni boljeg rezultata nego sa prve etape, pa smo odlično startali i postavili se na čelo cijele regate kao vodeći brod. Do Splitskih vrata nas je nekoliko bržih brodova uspjelo prestići, no i dalje smo bili vrlo koncentrirani na regatu.

Ulaskom u Splitska vrata odlučili smo se na taktiku jedrenja bliže Šolti i to se pokazalo kao puni pogodak.

Iz Splitskih vrata izlazimo kao vodeći brod, ostavivši naše konkurente daleko iza nas.Vodstvo smo zadržali sve do cilja, te ulazimo kao prvoplasirani u toj drugoj etapi, ostavivši drugoga za punih 10 minuta. Nažalost, ta prednost nije bila dovoljna za ukupnu pobjedu, jer smo u prvoj etapi zaostali za 11 minuta za istim istim brodom kojeg smo sada dobili za 10 minuta, pa smo u ukupnom poretku (zbroj vremena iz prve i druge etape) zauzeli 2. mjesto.

Vrlo smo zadovoljni sa svojim jedrenjem, no ostaje žal za tom jednom minutom koja nas je djelila od pobjednika 79. Viške regate.

Fotografije: Dubravka Pajk

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)